پنجشنبه ۰۸ مرداد ۱۴۰۵
اقتصاد مقاومتی در سایه وحدت ملی و امنیت ملی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
X
پایتخت انرژی ایران
شمارش معکوس برای سرعت بخشی به تولید گاز از پارس جنوبی
پنجشنبه, ۲۴ فروردین ۱۳۹۶ ۱۷:۳۸
۱۷۸۱
طبقه بندی:
  • رئیس خبرگزاری
  • خبر
چچ
شمارش معکوس برای سرعت بخشی به تولید گاز از پارس جنوبی

ربع قرن گام‌های توسعه ‌محور در منطقه ویژه پارس؛

شمارش معکوس برای سرعت بخشی به تولید گاز از پارس جنوبی

هشت پروژه بزرگ در پارس جنوبی با صرف اعتبار و سرمایه گذاری 20 میلیارد دلار هفته آینده با حضور رئیس جمهور به بهره برداری می رسد.

در جنوب شرقی استان بوشهر و در میان آب های خلیج فارس، میدانی عظیم از گاز جهان وجود دارد که بین آب های سرزمینی ایران و قطر واقع شده‌است. از سال ۱۳۷۶ برای بهره‌برداری از منابع نفت و گاز حوزه این منطقه تاسیسات و مجتمع های زیربنایی صنعت نفت و انجام فعالیت‌های اقتصادی در زمینه استخراج نفت و استحصال گاز در محدوده نوار ساحلی عسلویه و خلیج نایبند به وسعت ۳۰ هزار هکتار ساخته و تاسیس شد.
با روی کار آمدن دولت هفتم و هشتم ساخت و  توسعه ١٠ فاز نخست پارس جنوبی آغاز شد که پنج فاز نخست آن به ترتیب تکمیل و در مراحل بعدی فازهای دیگر براساس اولویت وارد مدار تولید و به بهره برداری رسیدند و بعد از گذشت چند سال امروز در دولت یازدهم، ١١ فاز دیگر تکمیل و وارد مدار تولید و به دنبال آن برداشت و تولید گاز ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی با ۲۱ فاز و با تلاش، سرمایه گذاری و مدیریت در مدت کمتر از چهار سال گذشته از ۲۴۰میلیون مترمکعب به بیش از ۵۰۰میلیون مترمکعب رسیده است که این نشان از دو برابر ‎شدن تولید گاز از این میدان بزرگ گازی است .
دولت تدبیر و امید از نیمه های سال ۹۲تلاش کرد تا با امکانات و اعتبارات موجود مشکلات  اقتصادی را حل و فصل کند و نسبت به دیگر دوره ها کارنامه درخشان تری در حوزه ی انرژی بویژه در بخش نفت و گاز بجا بگذارد. یکی از این تلاش ها به نتیجه رساندن فازهای گازی درحال توسعه پارس جنوبی در چهار سال اخیر بوده که با تلاش شبانه‌روزی و همت بلند جمعی در این مسیر با تکمیل فازهای باقیمانده به توفیق لازم دست یافت.
 نکته حائز اهمیت این است که در این مدت کوتاه، 5 فاز نیمه ‌تمام و در حال ساخت پارس جنوبی تکمیل و وارد مدار شد. پروژه هایی که از سال های گذشته آغاز شد و حالا بعد از مدت ها تکمیل و بارور می‌شود. میدان گازی مشترک بین ایران و قطر که سالهاست رقابت برای برتری در بهره‌برداری از منابع هیدروکربنی این میدان ادامه داشته هم اکنون و از ابتدای امسال و در دولت یازدهم برداشت از این میدان با کشور رقیب برابر شد.
آمارها نشان می دهد که برابری برداشت از این میدان مشترک محقق شده است. در سال‎های فعالیت دولت یازدهم حجم برداشت گاز طبیعی از میدان مشترک گازی پارس جنوبی حدود ٣٠٠ میلیون مترمکعب افزایش یافت و این به آن معناست که برداشت گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی نسبت به آغاز به کار دولت تدبیر و امید بیش از دو برابر شده است. 
این نکته حائز اهمیت است که ایران پس از پشت سر گذاشتن دوران جنگ تحمیلی از اواخر دهه ۷۰بهره برداری و تولید گاز از پارس جنوبی را آغاز کرد و هم اکنون ظرفیت تولید گاز ایران در این میدان مشترک با قطر به همت متخصصین داخلی به بیش از ۵۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
از اینرو،‌ برداشت ایران از میدان گازی پارس جنوبی در ربع قرن اخیر تا امروز به مرز هزار میلیارد مترمکعب رسیده و میزان برداشت روزانه ایران از این میدان مشترک در آستانه افزایش به ۵۵۰ میلیون مترمکعب در روز است و تا رسیدن به برداشت با قطر چند گام بیشتر نمانده است.
طبق آمارها،‌ از ابتدای تشکیل پارس جنوبی تا سال ۹۲ مجموعا ۱۰ فاز به تولید و بهره برداری رسیده بود و در آغاز تشکیل دولت یازدهم در حالی که بیشتر فازها نیمه تمام و به دنبال آن حجم عظیمی از کار و توسعه صنعت نفت از دولت قبل به دولت یازدهم بجامانده بود، کار تکمیل و توسعه پروژه های نیمه تمام در شرایط تحریم ها در این منطقه آغاز شد.
نکته مهم بعدی این که در این مدت به دنبال توسعه و تکمیل فازهای باقی مانده پارس جنوبی استان های آذربایجان شرقی، غربی، خراسان، مازنداران، گیلان و ۹هزار روستا هم به خط سراسری انتقال گاز از عسلویه؛ قطب انرژی کشور پیوستند.
گزارش ها نشان می دهد که میزان استخراج گاز ایران در پایان زمستان سال گذشته ۱۴.۸میلیارد فوت مکعب در روز بود ولی از آن زمان تاکنون۳.۴ میلیارد فوت مکعب در روز بر سطح تولید افزوده شده و تولید گاز کشور اکنون به ۱۸.۲میلیارد فوت مکعب در روز رسیده است. با افتتاح و به‌کارگیری شش فاز جدید،‌ سطح تولید به ۱۹.۴میلیارد فوت مکعب در روز خواهد رسید و با تکمیل تمام ۲۴ فاز، ظرفیت پارس جنوبی مطابق برنامه به ۲۸ میلیارد فوت مکعب در روز خواهد رسید.
اینک شمارش معکوس برای بهره برداری کامل از شش فاز جدید پارس جنوبی شامل فازهای ۱۷و ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱   و مجتمع‌های پتروشیمی و برداشت از لایه نفتی پارس جنوبی بدست رئیس جمهور در دولت یازدهم آغاز شده است که این پنج فاز از ظرفیت تولید روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین و پالایش شده، ۲۳۷ هزار بشکه میعانات گازی، یک‌هزار و ۲۰۰ تن گوگرد، سه میلیون تن اتان و سه میلیون و ۱۵۰ هزار تن گازمایع شامل پروپان و بوتان برخوردار هستند.
با بهره برداری کامل از این شش فاز جدید ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران در مجموع با بهره برداری معادل ۲۱ فاز پارس جنوبی ظرفیت تولید گاز ایران از این میدان به حدود ۵۵۰ میلیون مترمکعب در روز می رسد و با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی ایران در یک قدمی برداشت روزانه برابر با قطر قرار می گیرد. بر این اساس هر یک از فازهای پارس جنوبی که به بهره‌برداری می‌رسند، روزانه ۴۰هزار تن میعانات گازی، بیش از هزار تن گاز مایع و هزار تن اتان تولید می‌کنند.
نکته مهم بعدی این است که برداشت از لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی آ‎غاز شده است و هم اکنون۲۰ هزار بشکه در روز از لایه نفتی این میدان برداشت می شود و قرار است در فاز اول برداشت از لایه نفتی ظرفیت تولید به ۳۵هزار بشکه در روز برسد. 
اینک نیز با عقد قرارداد های جدید نفتی و گازی نیز شاهد تحرک و اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بسیاری خواهیم بود با تلاش متخصصان داخلی  و صنعتگران نفت ایران پله پله سهم از دست رفته خود را  از بازار انرژی جهان که روزگاری به سبب تحریم‌های ظالمانه تحمیل شده بود پس می گیرند و توسعه صنعت نفت به طریق منطقی، کارآمد و ارزش‌آفرین با شتاب بیشتری ادامه خواهد داشت.
دولت تدبیر و امید تلاش ویژه‌ای برای توسعه پارس جنوبی داشته است و با اولویت‌بندی فازها، گام‌های مهمی در این زمینه برداشته شده است. اکنون هم ۵فاز پارس‌جنوبی با صرف اعتبار و سرمایه گذاری ۲۰میلیارد دلار آماده افتتاح رسمی است و با بهره برداری از این فازهای اولویت بندی شده که شامل فازهای ۱۷و ۱۸ ، ۲۰ و ۲۱ ، ۱۹(فاز ۱۹معادل ۲فاز استاندارد) است بیش از ۱۵۰ میلیون متر مکعب گاز به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می شود.
هفته آینده منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس میزبان رئیس جمهور محترم کشور خواهد بود تا در چهارمین سفر دکتر روحانی به منطقه و سومین سفر برای افتتاح طرح‌های پارس جنوبی طرح‌های بسیار مهم و بزرگی در حوزه بالادستی و پایی دستی صنعت نفت که معادل یک‌پنجم از کل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در پارس جنوبی، است افتتاح می‌شود که این بهره برداری از فازهای جدید نقش مهمی در افزایش میزان تولید ایران از میدان مشترک پارس جنوبی خواهد داشت.

        

آدرس کوتاه شده: